Έκρηξη στο σπίτι του Δημάρχου της Χειμάρρας

Έκρηξη στο σπίτι του Δημάρχου της Χειμάρρας

Αρ. Πρωτ. 10723/27.05.2010

Προς Υπουργό:

- Εξωτερικών

 

Τη περασμένη Δευτέρα ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη έξω από το σπίτι του δημάρχου Χειμάρρας και προέδρου του κόμματος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, κ. Βασίλη Μπολάνου, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές σε παρακείμενα σπίτια και αυτοκίνητα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί. Είναι η δεύτερη φορά (μετά το 2003) που ο κ. Μπολάνος γίνεται στόχος εμπρηστικής επίθεσης.

Από σειρά ενεργειών, φαίνεται ότι ο δήμαρχος Χειμάρρας έχει στοχοποιηθεί από τον Αλβανικό εθνικισμό που δε σταματάει να ονειρεύεται τη «Μεγάλη Αλβανία» και να εγείρουν και θέμα «τσαμουριάς».

Δυστυχώς συνεχίζει να διαμορφώνεται ένα άκρως ανθελληνικό κλίμα στην Αλβανία, που ενθαρρύνεται ολοένα και πιο πολύ από τη μετριοπαθή στάση που επιδεικνύει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, παρά τα διαβήματα και τις διαμαρτυρίες μας.

Ο κ Μπολάνος εδώ και χρόνια διεκδικεί αυτονόητα δικαιώματα για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Δικαιώματα τα οποία απορρέουν και από την Σύμβαση Πλαίσιο που έχει υπογράψει η Αλβανία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών;

- Προτίθεται να θέσει θέμα ένταξης της περιοχής της Χειμάρρας, όπως και άλλων περιοχών με έντονο το ελληνικό στοιχείο, στη μειονοτική ζώνη που αναγνωρίζει η Αλβανία και καλύπτει μερικά χωριά της επαρχίας Αργυροκάστρου και να τους δοθούν τα ίδια δικαιώματα;

Απάντηση Υπουργείου